Το 2020 κλείνει με πρωταγωνιστή την πανδημία, που οδήγησε σε σημαντικές αυξομειώσεις της ζήτησης και των τιμών της ενέργειας, αλλά αποτέλεσε ταυτόχρονα και καταλύτη για την επιτάχυνση της απανθρακοποίησης και μείωση των ορυκτών καυσίμων, τόσο στην χώρα μας όσο και διεθνώς.
Αφήνοντας πίσω το 2020, θα αναφερθούμε στο top 5 αλλαγών που συνέβησαν στην διεθνή αγορά ενέργειας και παρουσιάζουν αξιοσημείωτο ενδιαφέρον, ενώ μπορεί να πέρασαν απαρατήρητες, λόγω των εξελίξεων της πανδημίας.
Α) Ραγδαίες αλλαγές που έρχονται στην αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων της Κίνας
Πάνω από 1,2 εκ. ηλεκτρικά οχήματα πωλήθηκαν φέτος στην Κίνα, αυξημένα κατά 7% ετησίως, σύμφωνα με τον εγχώριο σύνδεσμο κατασκευαστών.
Για το 2021, προβλέπονται 1,7 εκατ. πωλήσεις οχημάτων, δηλαδή αύξηση 40%, γεγονός ενδεικτικό της ταχείας αλλαγής.
Οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων, όπως οι BYD, Li, Xpeng και NIO, είδαν τις μετοχές τους να αυξάνονται σημαντικά τους τελευταίους μήνες του 2020, παρέχοντας καινοτομίες και χαμηλότερες τιμές σε σύγκριση με ξένους ομίλους όπως η VW, PSA κ.α.
Β) Τα ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα ξεπέρασαν σε πωλήσεις τα ντίζελ στην Ευρώπη
Ο Σεπτέμβριος αποτέλεσε στιγμή-ορόσημο για την ηλεκτροκίνηση, καθώς οι πωλήσεις ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων ξεπέρασαν για πρώτη φορά στην Ευρώπη τις αντίστοιχες των ντίζελ. Ένα γεγονός που με την «βοήθεια» των επιδοτήσεων για τα πράσινα οχήματα και των αντικινήτρων στα ντίζελ, έγινε πραγματικότητα. Επόμενος στόχος είναι τα ηλεκτρικά-υβριδικά να ξεπεράσουν και τα βενζινοκίνητα!
Γ) Το φυσικού αέριο δεν είναι πλέον στις προτεραιότητες της EE
Μπορεί το φυσικό αέριο να έχει χαρακτηριστεί ως το «καύσιμο» προς μια οικονομία χαμηλού άνθρακα, αλλά αν κρίνουμε από τις αποφάσεις της ΕΕ, φαίνεται πως αρχίζει να μειώνεται η προτεραιότητα χρήσης του, ειδικά ως «πράσινη λύση» και αφετέρου εάν οι σχετικές χρηματοδοτήσεις δεν συνοδεύονται από δυνατότητα χρήσης ανανεώσιμων αερίων, στην προκειμένη του υδρογόνου.
Το ίδιο ισχύει και στις μονάδες φυσικού αερίου όπου ορίζονται αυστηρά όρια εκπομπών ρύπων το οποίο πρακτικά τις καθιστά εκτός “πράσινης” λύσης. Επίσης, η τροπή αυτή ενισχύεται και από τα έργα PCI, όπου εξετάζεται η κατάργηση νέων έργων φυσικού αερίου.
Δ) Μειώθηκαν σημαντικά οι εξαγωγές αργού πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία στις ΗΠΑ
Οι εξαγωγές αργού πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας προς τις ΗΠΑ υποχώρησαν μέσα στον Νοέμβριο στα 73.000 βαρέλια/ημέρα, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2010.
Σε αυτό οδήγησαν η μείωση της ζήτησης και η αύξηση της αυτονομίας των ΗΠΑ στην παραγωγή πετρελαίου τα τελευταία χρόνια!
Ε) 2,5 δις. δολάρια αποκόμισε το Μεξικό από την αντασφάλιση της τιμής πετρελαίου το 2020
Σε αντίθεση με άλλους παραγωγούς αργού που είδαν τα έσοδά τους να συρρικνώνονται φέτος λόγω της πανδημίας, το Μεξικό θα λάβει 2,5 δις δολάρια.
Ο λόγος είναι η ετήσια πολιτική αντασφάλισης στην οποία προβαίνει κάθε χρόνο η χώρα αυτή με βάση συμφωνία της με διεθνείς τράπεζες.
Το Bloomberg αναφέρει ότι φέτος επειδή οι τιμές υποχώρησαν σημαντικά, το Μεξικό θα λάβει περί τα 2,5 δις δολάρια, ενώ είναι η τέταρτη φορά μέσα σε δύο δεκαετίες που ενεργοποιείται η αντασφάλιση.