Η ενεργειακή κρίση και η επιρροή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν αναδείξει την ανάγκη για μια νέα ενεργειακή προσέγγιση στην Ευρώπη, με μεγαλύτερη έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τα αποτελέσματα αυτής της μετάβασης είναι ήδη εμφανή, καθώς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν φτάσει στο ιστορικά υψηλό ποσοστό του 44% του μείγματος ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ το 2023, ενώ τα ορυκτά καύσιμα έχουν μειωθεί κατά 19%.
Παρόλα αυτά, η ραγδαία ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αντιμετωπίζει προκλήσεις, μεταξύ των οποίων και η έλλειψη χωρητικότητας στα ενεργειακά δίκτυα. Σύμφωνα με αναφορές του think tank Ember που αναλύει το Statista, 11 από τις 26 χώρες που εξετάστηκαν δεν θα έχουν αρκετή χωρητικότητα για την αναμενόμενη ανάπτυξη αιολικής και ηλιακής ενέργειας με βάση τα υφιστάμενα σχέδια δικτύου.
Το πρόβλημα αυτό φαίνεται να επηρεάζει χώρες όπως η Ισπανία, η Γαλλία, η Πολωνία και η Ελλάδα. Παρόλα αυτά, ορισμένες χώρες όπως η Κροατία, η Δανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία είναι σε καλύτερη θέση, καθώς έχουν υιοθετήσει μια πιο φιλόδοξη προσέγγιση στην προετοιμασία των ενεργειακών τους δικτύων για τη μελλοντική ανάπτυξη.
Παρ’ όλα αυτά, αυτό το πρόβλημα δεν είναι ευρέως διαδεδομένο σε όλη την Ευρώπη, καθώς μερικές χώρες έχουν εξασφαλίσει ενεργειακά δίκτυα που είναι ευθυγραμμισμένα με τους στόχους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.