Οι περισσότεροι άνθρωποι στον πλανήτη συσχετίζουν την κλιματική αλλαγή με την σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας. Ωστόσο τα ακραία καιρικά φαινόμενα που βιώνουμε στην Ευρώπη, αλλά και όλο τον πλανήτη, καύσωνες, καταστροφικές πλημμύρες, οι πρόσφατες πυρκαγιές σε Ελλάδα και Τουρκία, αποδεικνύουν πως οφείλονται στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.
Κι ενώ εδώ και χρόνια οι επιστήμονες προειδοποιούν για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η σκληρότητα με την οποία εμφανίζονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα μας εκπλήσσει όλους. Μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, ο Γερμανός μετεωρολόγος του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Karlsruhe, Peter Kniperts, διερωτάται «Ως πατέρας τριών παιδιών ανησυχώ. Ήταν άραγε οι μέχρι τώρα προβλέψεις μας πολύ αισιόδοξες; Είναι τα πράγματα χειρότερα από ότι φοβόμασταν;».
Στο πρώτο σκέλος της τελευταίας έκθεσης που δημοσιεύει κάθε 7 χρόνια η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή – IPCCM, αναφέρονται όλα τα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν την κλιματική αλλαγή, τα οποία μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα τον βαθμό, στον οποίο η κλιματική αλλαγή ευθύνεται για την εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων και καταστροφών ανά τον πλανήτη.
Είναι πλέον αδιαμφισβήτητη η συμβολή της ανθρώπινης δραστηριότητας στην αλλαγή του κλίματος, κυρίως μέσω της εκτεταμένης παραγωγής ενέργειας, της εντατικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, της αποψίλωσης δασών και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο σύνολο της. Από την τελευταία έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής που δημοσιεύθηκε το 2013-2014, φαίνεται πως έχουν μεσολαβήσει 3 από τα θερμότερα έτη, από την αρχή των μετρήσεων, τα έτη 2016, 2019 και 2020, ενώ η μέση παγκόσμια θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά 1,2 oC σε σχέση τα επίπεδα προ βιομηχανικής εποχής.
Για την επιστημονική κοινότητα η αλλαγή του τρόπου ζωής με στόχο την προστασία του κλίματος, δεν συνεπάγεται και μείωση της ποιότητας της ζωής μας. Πολύ περισσότερο εφόσον προς το παρών είναι άγνωστες όλες οι δυνατές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Κατά τον Peter Kniperts « Ο άνθρωπος με τις ενέργειές του επεμβαίνει σε δομές της φύσης που ήταν για χιλιάδες χρόνια σταθερές όπως, οι πολικοί κύκλοι, οι παγετώνες, η πανίδα, η χλωρίδα και οι ωκεανοί. Οι συνέπειες αυτής της επέμβασης δεν είναι εντελώς γνωστές. Για παράδειγμα, δεν γνωρίζουμε ακόμη απόλυτα τις συνέπειες της ρύπανσης στα βαθύτατα στρώματα των ωκεανών». Παράλληλα, ο Kniperts παίρνει το παράδειγμα μίας μεγάλης πόλης, στην οποία δεν θα κυκλοφορούσαν αυτοκίνητα, ως αποτέλεσμα θα είχε μεγαλύτερο και περισσότερο χώρο για να παίζουν τα παιδιά. Ταυτόχρονα η ζωή θα ήταν πιο ήρεμη, καθώς οι άνθρωποι θα υιοθετούσαν πιο υγιεινές συνήθειες, θα χρησιμοποιούσαν περισσότερο το ποδήλατο, θα φρόντιζαν περισσότερο την υγεία τους και το σώμα τους. «Κάνοντας περισσότερα για την προστασία του κλίματος, όχι μόνο θα επιβραδύνουμε την κλιματική αλλαγή, αλλά θα γίνουμε και πιο χαρούμενοι» τονίζει κλείνοντας ο γερμανός μετεωρολόγος.