Στην κατασκευή νέων αντλησιοταμιευτικών μονάδων καθώς και στην κατακόρυφη ενίσχυση των μονάδων μπαταριών, «μεταφράζεται» η αυξημένη φιλοδοξία του αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) για τη διείσδυση των ΑΠΕ έως το τέλος της τρέχουσας 10ετίας.
To αναθεωρημένο ΕΣΕΚ παρουσιάστηκε στην αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή, με το σενάριο που έχει προκριθεί να προβλέπει ενίσχυση των ΑΠΕ στα 28 γιγαβάτ και των μονάδων αποθήκευσης (όλων των τεχνολογιών) στα επίπεδα των 8 γιγαβάτ έως το 2030.
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, ο στόχος για την αποθήκευση επιμερίζεται σε έργα αντλησιοταμίευσης συνολικής ισχύος 2,5 γιγαβάτ και, κατά συνέπεια, μπαταριών πάνω από 5 γιγαβάτ. Στο υφιστάμενο ΕΣΕΚ προβλέπεται η λειτουργία το 2030 έργων αντλησιοταμίευσης 700 μεγαβάτ, ουσιαστικά με την «ενεργοποίηση» των δύο αναστρέψιμων αντλητικών σταθμών που διαθέτει η ΔΕΗ σε Σφηκιά και Θησαυρός.
Στο διάστημα που μεσολάβησε, δρομολογήθηκε η κατασκευή της μονάδας της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ισχύος 680 μεγαβάτ, στην Αμφιλοχία. Επομένως, είναι ήδη δεδομένο ότι μέσα στην τρέχουσα 10ετία το αντλησιοταμιευτικό χαρτοφυλάκιο θα αυξηθεί στο 1380 μεγαβάτ.
Νέα αντλησιοταμιευτικά 1100 μεγαβάτ
Το σενάριο που προκρίθηκε στο αναθεωρημένο ΕΣΕΚ προβλέπει πως οι μονάδες μακράς (και μαζικής) αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας θα ανέρχονται στα 2500 μεγαβάτ έως το 2030. Ένας στόχος που για να επιτευχθεί, θα πρέπει να δρομολογηθούν νέα έργα συνολικής ισχύος περί τα 1100 μεγαβάτ.
Για να φτάσει συνολικά το χαρτοφυλάκιο αποθήκευσης στα επίπεδα των 8 γιγαβάτ το 2030, θα πρέπει να έχουν εγκατασταθεί έως τότε μπαταρίες συνολικής ισχύος πάνω από 5 γιγαβάτ. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αυτό το χαρτοφυλάκιο αφορά και τις τρεις εφαρμογές συσσωρευτών, δηλαδή κεντρικές μονάδες, μπαταρίες σε συνδυασμό με συστήματα ΑΠΕ καθώς και την προσθήκη συσσωρευτών σε τελικούς καταναλωτές.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι παράγοντες της αγοράς εκφράζουν επιφυλάξεις για το κατά πόσο είναι εφικτό να δρομολογηθούν άμεσα, ώστε να είναι έτοιμες έως το τέλος της 10ετίας, επιπλέον μονάδες αντλησιοταμίευσης 1100 μεγαβάτ. Επίσης, επισημαίνουν ότι ο στόχος για τις μπαταρίες θα πρέπει να εξειδικευτεί με όρους χωρητικότητας (γιγαβατώρων), ώστε να αποτυπώνει σε ποσότητες αποθηκευμένης ενέργειας τις δυνατότητες αυτού του χαρτοφυλακίου για απορρόφηση ηλεκτροπαραγωγής και επανέγχυσης στο δίκτυο.
Φωτοβολταϊκά και offshore αιολικά το «όχημα» για την αύξηση των ΑΠΕ
Το σενάριο που «κλείδωσε» ως βασικό στο ΕΣΕΚ υιοθετεί μία ισορροπημένη προσέγγιση μεταξύ της ενίσχυσης των ΑΠΕ και της ενεργειακής εξοικονόμησης. Έτσι, όσον αφορά το δεύτερο σκέλος, προβλέπει τη μείωση της κατανάλωσης κατά 6,2% σε σχέση με το 2020.
Για να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης των εθνικών εκπομπών ρύπων κατά 55%, όπως προβλέπει και ο κλιματικός νόμος (και τα υπόλοιπα σενάρια του ΕΣΕΚ), στο σενάριο αυτό οι ΑΠΕ θα πρέπει να φτάσουν στο 80% του μίγματος ηλεκτροπαραγωγής και σε μερίδιο 46% στην τελική κατανάλωση ενέργειας (από 35% στο υφιστάμενο ΕΣΕΚ).
Για να συμβεί αυτό, η υφιστάμενη εγκατεστημένη ισχύς υδροηλεκτρικών έργων θα αυξηθεί κατά 600 μεγαβάτ, φτάνοντας τα επίπεδα των 3,8 γιγαβάτ το 2030. Το σημαντικότερο «όχημα» για την ακόμη μεγαλύτερη προέλαση των ΑΠΕ θα αποτελέσουν τα φωτοβολταϊκά, με τον στόχο του 2030 για εγκατεστημένη ισχύ να αναπροσαρμόζεται στα 14 γιγαβάτ, από 7,7 γιγαβάτ που προβλέπεται στο υφιστάμενο ΕΣΕΚ.
Στην περίπτωση των χερσαίων αιολικών ο στόχος για το τέλος της 10ετίας παραμένει στα παρόμοια επίπεδα των 7 γιγαβάτ. Ωστόσο, στον νέο «οδικό χάρτη» έχουν προστεθεί και offshore αιολικά περί τα 2,5 γιγαβάτ, τα οποία απουσιάζουν από το υφιστάμενο ΕΣΕΚ.