Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται δημόσια διαβούλευση όπου οι προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος θα έχουν την ευκαιρία να καταθέσουν επίσημα τις ενστάσεις και διαφωνίες τους έναντι των προτάσεων της ΡΑΕ, για τους λογαριασμούς ρεύματος.
Από πλευράς ΡΑΕ αναμένονται νέες προτάσεις, που περιλαμβάνουν μέτρα όπως καθορισμένο πλαφόν σε ενδεχόμενες αυξήσεις από ενεργοποίηση ρητρών, κατάργηση παγίων κτλ. Ουσιαστικά πρόκειται για την επίσημη κατάθεση των προτάσεων που παρουσιάστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στην τηλεσυνδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ ΡΑΕ και εκπροσώπων προμηθευτών ενέργειας.
Από έγκυρες πηγές, υπολογίζεται πως εντός των επόμενων ημερών η ΡΑΕ θα καταθέσει επίσημα τις προτάσεις της, έτσι ώστε να προχωρήσουν και οι προμηθευτές αντίστοιχα με τις δικές τους αντιπροτάσεις επισήμως. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι προμηθευτών ενέργειας έχουν ήδη καταστήσει σαφή την έντονη αντίθεσή τους στους περιορισμούς που προτάθηκαν, εκτιμώντας μία πεπαλαιωμένη και αναχρονιστική αντίληψη που δεν συνάδει με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Η επικρατέστερη άποψη των προμηθευτών αναφέρεται στο ότι θεωρούν πως με αυτόν τον τρόπο περιορίζεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών επιστρέφοντας σε λογική διατίμησης, ενώ προμηνύεται τα τιμολόγια να καταλήξουν να είναι ακριβότερα για τον καταναλωτή.
Οι βασικές προτάσεις της ΡΑΕ απευθύνονται σε κατάργηση παγίου στους λογαριασμούς, καθώς και επιβολής πλαφόν τάξης 30% στην ενεργοποίηση ρήτρας αναπροσαρμογής Οριακής Τιμής Συστήματος ΟΤΣ. Ταυτόχρονα προτείνει κατάργηση ρήτρας πρόωρης αποχώρησης και τριμηνιαίο έλεγχο τιμών σε όλους τους προμηθευτές ενέργειας.
Μεταξύ των άλλων εκτιμήσεων από πλευράς προμηθευτών, εκτιμάται πως λόγω περιορισμού ανταγωνισμού μεταξύ των εταιρειών, θα μειωθούν κατά πολύ και τα διαθέσιμα προγράμματα ενέργειας για τους καταναλωτές, καθώς δεν θα υπάρχει περιθώριο ευελιξίας σε χαμηλότερες τιμές, ακόμη κι αν καταργηθεί το πάγιο, το κόστος αυτού θα ενσωματωθεί στην χρέωση κιλοβατώρας KWh. Τέλος, σχετικά με την επιβολή πλαφόν, οι εκπρόσωποι προμηθευτών υπενθυμίζουν ότι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ενέργειας δεν διαθέτει εργαλεία αντιστάθμισης του κόστους, γεγονός που θα οδηγήσει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση μικρές εταιρείες προμήθειας ενέργειας, αλλά και επιπτώσεις στον ανταγωνισμό.