Η επερχόμενη και ταχεία ανάπτυξη της αγοράς ηλεκτροκίνησης “E-mobility” στην Ελλάδα, και από την άλλη η αναγκαιότητα για σχεδιασμό και υλοποίηση εκτεταμένων υποδομών φόρτισης, καθώς και η προδιαγραφόμενη κατακόρυφη αύξηση των νέων ηλεκτρικών οχημάτων, είναι μερικές από τις προκλήσεις που έχει βρεθεί αντιμέτωπη η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ΡΑΕ. Οι νέες συνθήκες, θέτουν την ΡΑΕ σε επεκτατικό ρόλο, στον τομέα της ηλεκτροκίνησης.
Η διαμόρφωση ενός σύγχρονου και ασφαλούς πλαισίου για την ηλεκτροκίνηση, αποτελεί βασική επιδίωξη της ΡΑΕ, όπου και αποφάσισε να απευθυνθεί σε εξειδικευμένους συμβούλους, με σκοπό την εκπόνηση σχετικής μελέτης.
Κεντρικός άξονας του νέου πλαισίου θα είναι οι διεθνώς αναγνωρισμένες καλές πρακτικές του τομέα ηλεκτροκίνησης. Προκειμένου η ΡΑΕ να ανταπεξέλθει στο ρόλο της και να εξασφαλίσει τη σωστή και νόμιμη λειτουργία στην αγορά ενέργειας, να δημιουργήσει συνθήκες ίσων ευκαιριών και υγιούς ανταγωνισμού, θα κληθεί να ενσωματώσει, αφομοιώσει και προσαρμόσει τις διεθνείς οδηγίες ηλεκτροκίνησης στα δεδομένα της ελληνικής αγοράς.
Ενεργή συμμετοχή έχει και το Τμήμα Ηλεκτρικών Δικτύων και Νέων Τεχνολογιών της ΡΑΕ, καθώς το εν λόγω τμήμα υπέβαλε το αίτημα για την έγκριση της σχετικής δαπάνης.
Σημαντική πρόκληση για την αγορά ενέργειας και την Ρυθμιστική Αρχή, αποτελεί η μελέτη και η δημιουργία ενός σύγχρονου «οικοσυστήματος» ηλεκτροκίνησης, καθώς θα δημιουργήσει ανάγκη για νέες κανονιστικές αποφάσεις που αφορούν όλα τα στάδια της αγοράς ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα, η δημιουργία των απαραίτητων υποδομών φόρτισης, καθώς και νέων ενεργειακών υπηρεσιών για τους καταναλωτές, θα οδηγήσει σε ανάγκη για νέα πλαίσια αδειοδότησης ενεργειακών δραστηριοτήτων, όπως παραγωγής-μεταφοράς-αποθήκευσης-διανομής και κατ’ επέκταση θα προκύψουν θέματα που απαιτείται να εξετασθούν σχετικά με τα κλειστά δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και παρόχων υπηρεσιών σε σταθμούς φόρτισης.
Έπειτα, οι αυξημένες ανάγκες αλλά και ο εκσυγχρονισμός των διαδικασιών φόρτισης που περιλαμβάνει ¨έξυπνα¨ δίκτυα, δυνατότητες αποθήκευσης ενέργειας, V2G, και ταυτόχρονα συνδυασμό με ΑΠΕ, αναμένεται να απαιτήσουν νέα προγράμματα υποδομών από ΑΔΜΗΕ/ΔΕΔΔΗΕ, νέα λειτουργία της αγοράς με εισαγωγή της έννοιας της αποθήκευσης ενέργειας στα ηλεκτρικά οχήματα, καθώς και δυνατότητες για νέες ενεργειακές οντότητες και υπηρεσίες. Μία τέτοια υπηρεσία για παράδειγμα θα ήταν η δυνατότητα να αναλάβουν τον ρόλο των μεταπωλητών-διαχειριστών αποθηκευμένης ηλεκτρικής ενέργειας εταιρείες υπενοικίασης και χρονομίσθωσης οχημάτων.
Μεταξύ των άλλων, καθώς θα αυξάνεται ο αριθμός των σημείων φόρτισης, προβλέπεται να προκύψουν θέματα διαχωρισμού νέων δικτύων και αρμοδιοτήτων, αλλά και επάρκειας υποδομών του συστήματος, πολύ περισσότερο σε τοπικό επίπεδο. Το νέο «οικοσύστημα» θα απαιτήσει την ανάπτυξη νέων τιμολογίων και επιμερισμό ανά κατηγορία καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας για οχήματα.