Τα ηλεκτρικά ποδήλατα (αλλά και τα πατίνια) έχουν πλέον ένα φανατικό κοινό. Οι λόγοι πολλοί, αλλά κατά κύριο λόγο η ευελιξία, η ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον και το κόστος των καυσίμων, έχουν εντείνει αυτή τη τάση.
Σαφώς η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη δεν έγιναν εν μια νυκτί… Άμστερνταμ, ωστόσο το κοινό μεγαλώνει συνεχώς, εν αντιθέσει με τους ποδηλατοδρόμους που είναι σχεδόν ανύπαρκτοι.
Τι ισχύει λοιπόν με την ασφάλεια;
Η ασφάλιση μπορεί να είναι απαραίτητη για μοτοσικλέτες, αυτοκίνητα και φορτηγά, όμως δεν είναι υποχρεωτική για τα ηλεκτρικά ποδήλατα και τα ηλεκτρικά πατίνια. Οι ιδιοκτήτες τους είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν συγκεκριμένους κανόνες, όμως η ασφάλιση άπτεται αποκλειστικά στον ίδιο τον οδηγό.
Ωστόσο, οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες έχουν δημιουργήσει ασφαλιστικά πακέτα για ηλεκτρικά ποδήλατα. Οι επιλογές ασφάλισης καλύπτουν όλες τις ανάγκες που δημιουργεί η χρήση του ποδηλάτου, όπως η κλοπή του, οι ζημιές που μπορεί να υποστεί και βέβαια η αστική ευθύνη για σωματικές βλάβες ή υλικές ζημιές που προκαλούνται κατά τη διάρκεια της ποδηλασίας. Μέχρι και οδική βοήθεια για όσους θέλουν να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο.
Τι πρέπει να προσέχω ως ποδηλάτης και ασφαλισμένος;
Όπως γνωρίζεις το να κατέχεις ένα όχημα, όσο μικρό ή αργό κι αν είναι, πάντα ενέχει κινδύνους για εσένα και τους άλλους. Και η ασφάλιση είναι ο μόνος τρόπος για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο και δεν στοιχίζει και πολλά!
Ο ΚΟΚ αναφέρει ρητά ότι τα ποδήλατα δεν πρέπει να είναι εντός αυτοκινητοδρόμων και σε οδούς ταχείας κυκλοφορίας. Συνεπώς, το ασφαλιστήριό σας, δεν παρέχει κάλυψη αν το ποδήλατο είναι σε αυτούς τους δρόμους.
Πώς η ασφαλιστική ορίζει την ασφαλισμένη αξία ενός ποδηλάτου;
Η ασφαλισμένη αξία του ποδηλάτου σας είναι σε άμεση συνάρτηση με την τιμή και το έτος αγοράς του. To ποσοστό παλαιότητας, η ασφαλιστική εταιρεία το αφαιρεί από την αξία του ποδηλάτου και το υπολογίζει ως εξής:
- 0-3 έτη: 0%
- 3-5 έτη: 20%
- 5-7 έτη: 30%
- 7-10 έτη: 40%
- Πάνω από 10 έτη: 50%
Τι πρέπει να κάνω σε περίπτωση ατυχήματος ή ζημιάς;
Στην άτυχη αυτή στιγμή, θα πρέπει να καλέσετε τη φροντίδα ατυχήματος που έχει κάθε ασφαλιστική. Στη συνέχεια, το έμπειρο προσωπικό των ασφαλιστικών εταιρειών θα σας καθοδηγήσει βήμα-βήμα για τις μετέπειτα ενέργειες σας.