Για πρώτη φορά στα χρονικά οι τιμές του φυσικού αερίου έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο σε Ευρώπη και Βρετανία, ενώ για πρώτη φορά η παγκόσμια προμήθεια παραμένει περιορισμένη, είναι οι δύο σοβαρότεροι λόγοι που απειλούν με σοβαρή αύξηση του κόστους σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο.
Συγκεκριμένα, το τελευταίο διάστημα οι τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη ξεπέρασαν τα 40€/GWh, ενώ η Βρετανία βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ φέτος το καλοκαίρι, καθώς κατέγραψε την υψηλότερη τιμή από το 2005 μέχρι σήμερα. Μία αντίστοιχη εικόνα στις τιμές φυσικού αερίου, αντιμετωπίζει και η Ασία, με ιδιαίτερα αυξημένες τιμές, αλλά και ταυτόχρονη υψηλή ζήτηση. Σύμφωνα με την ICIS, εταιρεία συμβούλων ενέργειας, η τιμή spot για το LNG cargo – υγροποιημένο φυσικό αέριο, παρότι έχει ξεπεράσει τα 15$/εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (BTU’s), δεν εμπόδισε χώρες τις Ασίας να παραγγέλνουν όλο και μεγαλύτερες ποσότητες LNG, προκειμένου να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες τους σε φυσικό αέριο.
Μεγάλο ενδιαφέρον και ανησυχία προκαλεί η συνεχώς αυξανόμενη τάση των τιμών, καθώς το φυσικό αέριο αποτελεί το πιο σημαντικό καύσιμο στον πλανήτη, τόσο στην βιομηχανία όσο και στη παραγωγή ενέργειας και θέρμανσης. Μάλιστα, σύμφωνα με δηλώσεις αναλυτών της ICIS στους Financial Times, οι ελλείψεις προσφοράς σε παγκόσμιο επίπεδο, τείνουν να επιδεινωθούν κι ενώ η Ρωσία, ως η πιο αξιόπιστη πηγή φυσικού αερίου, είναι άγνωστο πότε θα αρχίσει αυξήσεις στην προσφορά της, οι traders σε παγκόσμιο επίπεδο, παρακολουθούν διαρκώς το παιχνίδι των τιμών στην Ευρώπη.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι που οδηγούν στην σημερινή παγκόσμια έλλειψη προσφοράς φυσικού αερίου. Πρωτίστως, ο παρατεταμένος χειμώνας, οδήγησε σε εξάντληση των αποθεμάτων σε Ευρώπη. Από την άλλη, η Ρωσία, ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου, κατά την περίοδο της πανδημίας, μείωσε κατά πολύ τις ποσότητες που διέθετε στην Ευρώπη, με σκοπό να την εξαναγκάσει να εγκρίνει την λειτουργία του Nord Stream 2.
Την ίδια τακτική, φαίνεται πως ακολούθησαν κι άλλοι προμηθευτές φυσικού αερίου και περιορίζουν τις εξαγωγές τους, όσο συνεχίζει και ανακάμπτει η παγκόσμια οικονομία από την κρίση της πανδημίας και οι απαιτήσεις σε παραγωγή αερίου ολοένα και αυξάνονται. Σύμφωνα με αναλυτές, η παραγωγή φυσικού αερίου στη Β. Ευρώπη για το α’ εξάμηνο του 2021, μειώθηκε κατά 10% συγκριτικά με το αντίστοιχο του 2019.