Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας παρουσίασε πρόσφατα καινοτόμα εργαλεία δεδομένων για την παρακολούθηση της παγκόσμιας ανάπτυξης της παραγωγής χαμηλών εκπομπών υδρογόνου. Τα εν λόγω εργαλεία παρέχουν άμεση πρόσβαση σε σχεδόν πραγματικά χρονικά δεδομένα για περίπου 2.000 έργα παραγωγής υδρογόνου που είτε είναι ήδη σε λειτουργία είτε έχουν ανακοινωθεί.
Η πλειονότητα αυτών των έργων εστιάζεται κυρίως στην Ευρώπη και την Αυστραλία, αλλά παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον και προγραμματισμός για έργα στην Αφρική, την Κίνα, την Ινδία, τη Λατινική Αμερική και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αντικατοπτρίζοντας την παγκόσμια δυναμική ανάπτυξης στον τομέα.
Τα εργαλεία δεδομένων αποτελούν συμπλήρωμα στην Global Hydrogen Review 2023 που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο, προσφέροντας ενημερωμένες πληροφορίες για την παραγωγή υδρογόνου και τα έργα υποδομής. Ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον παρατηρείται γύρω από το υδρογόνο χαμηλών εκπομπών ως κρίσιμο παράγοντα για την ενεργειακή ασφάλεια και τη μείωση των εκπομπών CO2 σε δύσκολα πεδία όπως η βαριά βιομηχανία και οι μεταφορές.
Το πρώτο από τα νέα εργαλεία παρουσιάζει έναν διαδραστικό χάρτη παραγωγής υδρογόνου χαμηλών εκπομπών σε παγκόσμιο επίπεδο, προσφέροντας εικόνα της προόδου για περίπου 2.000 έργα. Ενώ η πλειονότητα των έργων συγκεντρώνεται στην Ευρώπη και την Αυστραλία, ο αριθμός των έργων αυξάνεται στην Αφρική, την Κίνα, την Ινδία, τη Λατινική Αμερική και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το δεύτερο εργαλείο επιτρέπει στους χρήστες να αξιολογήσουν το ισοπεδωμένο κόστος παραγωγής υδρογόνου από ηλιακή και αιολική ενέργεια σε διάφορες τοποθεσίες παγκοσμίως. Εκμεταλλευόμενο τους συντελεστές ωριαίας ηλιακής φωτοβολταϊκής και αιολικής χωρητικότητας, παρέχει βέλτιστες λύσεις για την παραγωγή υδρογόνου, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη για ευελιξία και εναλλακτικές λύσεις όπως η αποθήκευση υδρογόνου ή μπαταριών.
Οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόσουν υποθέσεις σχετικές με το κόστος, περιλαμβανομένου του κόστους κεφαλαίου, προκειμένου να εξερευνήσουν διάφορες προοπτικές για την οικονομική παραγωγή υδρογόνου χαμηλών εκπομπών. Το εργαλείο βασίστηκε στη σουίτα μοντέλων ETHOS του Ινστιτούτου Έρευνας για την Ενέργεια και το Κλίμα-3 στο Ερευνητικό Κέντρο Jülich.
Σύμφωνα με την Global Hydrogen Review 2023, η παραγωγή πράσινου υδρογόνου αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά έως το 2030. Η ετήσια παραγωγή υδρογόνου χαμηλών εκπομπών μπορεί να φτάσει τα 38 Mt το 2030, εφόσον υλοποιηθούν όλα τα ανακοινωθέντα έργα. Η ζήτηση για υδρογόνο έφτασε σε ιστορικά υψηλά το 2022, αλλά παραμένει κυρίως στη βιομηχανία και τη διύλιση. Η αναμενόμενη αύξηση στην παραγωγή υδρογόνου θα συνδράμει στη μείωση των εκπομπών CO2 και στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας.