Δώδεκα χρόνια έχουν περάσει από τη δημιουργία του πρώτου θαλάσσιου αιολικού πάρκου, το οποίο υλοποιήθηκε στη Δανία και συγκεκριμένα στο νησί Lolland, με μόλις έντεκα ανεμογεννήτριες, ισχύος 450 kw η καθεμία. Πλέον, παράκτια αιολικά πάρκα έχουν δημιουργηθεί στη βόρεια θάλασσα και χώρες όπως η Γερμανία, η Δανία, η Ισλανδία, η Βρετανία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία διαθέτουν ανεμογεννήτριες στη θάλασσα, ενώ η Ελλάδα έχει δώσει σε διαβούλευση από την προηγούμενη εβδομάδα ένα δεκαετές πλάνο που μπορεί στη συνέχεια να ανοίξει το δρόμο στην υλοποίησή τους.
Ειδικότερα, η Ανεξάρτητη Διαχείριση Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) έδωσε την προηγούμενη εβδομάδα σε δημόσια διαβούλευση ένα σχέδιο για την περίοδο 2024-2033 σχετικά με την επέκταση του δικτύου μεταφοράς ενέργειας και τις νησιωτικές διασυνδέσεις. Οι διασυνδέσεις αυτές των νησιών μειώνουν τις αποστάσεις για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας σε σημεία σύνδεσης του συστήματος, γεγονός που ανοίγει το δρόμο και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ίδρυση παράκτιων αιολικών πάρκων.
Σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν ήδη εκπονηθεί, υπάρχουν οικονομικά οφέλη με το συνδυασμό έργων υπεράκτιων αιολικών πάρκων σε κοινό διασυνδετικό δίκτυο με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό σύστημα. Για αυτό το λόγο θα ακολουθήσει μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού ανάπτυξης των απαιτούμενων Έργων Διασύνδεσης η οποία θα υποβληθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Ποια είναι τα οφέλη ενός παράκτιου αιολικού πάρκου;
Η παραγωγή αιολικής ενέργειας είναι μεγαλύτερη, συνεχής και πιο σταθερή. Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν έρθει στη δημοσιότητα, μια ανεμογεννήτρια στη θάλασσα μπορεί να είναι αποδοτική κατά 50-60% μέσα στον χρόνο, κατά μήκος της παραλίας κατά 35%, ενώ στην ηπειρωτική χώρα λιγότερο.
Η εμπειρία με τα αιολικά πάρκα του εξωτερικού
Η εμπειρία του εξωτερικού δείχνει πως οι ανεμογεννήτριες που λειτουργούν στη θάλασσα έχουν κάποια πλεονεκτήματα και κάποιες αδυναμίες που απαιτούν την τεχνολογική εξέλιξή τους. Για παράδειγμα, εκείνες στη θάλασσα είναι τεράστιες, μεγαλύτερες από εκείνες της ξηράς, ενώ η κατασκευή και συντήρησή τους είναι πιο ακριβές λόγω συνθηκών. Η βάση πρέπει να είναι πολύ ανθεκτική στον άνεμο και την αλμύρα. Τα τελευταία χρόνια η Σουηδία προτείνει ένα διαφορετικό μοντέλο για τα παράκτια αιολικά πάρκα: τις κάθετες ανεμογεννήτριες. Είναι μικρότερου μεγέθους, πιο φθηνές στην κατασκευή και συντήρηση, πιο ανθεκτικές, αφού η διάρκεια ζωής τους μπορεί να φτάσει τα 25-30 χρόνια.