Νέα καινοτομία στον τομέα της διαχείρισης ανακυκλώσιμων υλικών, με τον έξυπνο κάδο απορριμμάτων Smartbin. Ο κάδος απορριμμάτων Smartbin είναι άκαυστος, κατασκευασμένος από ανακυκλώσιμα υλικά που τον κάνουν ελαφρύ κατά την μεταφορά του, πλεονεκτήματα που τον χαρακτηρίζουν και οικολογικό. Είναι πρακτικό καθώς δίνει την δυνατότητα εξοικονόμησης κόστους και χρόνου, εφόσον είναι μία οικονομική επένδυση με πολλαπλά οφέλη, αφού η χρήση του εκσυγχρονίζει τις πόλεις σε «έξυπνες», υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος.
Ο πραγματικά, «έξυπνος» κάδος απορριμμάτων Smartbin, αποτελεί μία ολοκληρωμένη λύση ενημέρωσης σχετικά με την καταγραφή των διαθέσιμων κάδων, αλλά και της καθημερινής πληρότητας των σκουπιδιών.
Το ερευνητικό έργο με τίτλο «Πλατφόρμα-Εφαρμογή Διασύνδεσης και Διαχείρισης Έξυπνου Κάδου από Ανακυκλώσιμα Υλικά – Smartbin»,παρουσιάστηκε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων – ΑΠΕ-ΜΠΕ, από τον επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, τονίζοντας την προέλευση των υλικών κατασκευής των κάδων απορριμμάτων 1.100 Ltr και 700 Ltr, που είναι πεπιεσμένο χαρτόνι συσκευασιών κολλημένο με ειδική κόλλα από φελιζόλ.
Ως προς τα τεχνικά χαρακτηριστικά, ο έξυπνος κάδος απορριμμάτων αποτελείται από έναν αριθμό αισθητήρων για τη μέτρηση της απόστασης από την επιφάνεια των απορριμμάτων, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο την δυνατότητα υπολογισμού της μέσης στάθμης. Οι αισθητήρες συνδέονται ενσύρματα με την πλακέτα του μικροεπεξεργαστή που είναι χωνευτός στον κάδο και αφαιρείται αποκλειστικά με ειδικό κλειδί. «Έτσι θα γνωρίζουμε σε πιο ύψος βρίσκονται τα απορρίμματα», τονίζει ο καθηγητής, ενώ τόνισε πως «οι αισθητήρες είναι εντοιχισμένοι στον κάδο ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα βανδαλισμού και κλοπής». Η καλοστημένη εφαρμογή για smartphones και η διαδικτυακή πλατφόρμα που υλοποίησε η ομάδα του έργου, εξασφαλίζει την δυνατότητα ενημέρωσης της θέσης του κάδου, του ποσοστού πληρότητας καθώς και της θερμοκρασίας του.
Μία ακόμα πολύ σημαντική καινοτομία του έργου κατά τον επίκουρο καθηγητή, είναι η συλλογή δεδομένων σε βάθος χρόνου και η εξαγωγή συμπερασμάτων ως προς το επίπεδο σκουπιδιών της περιοχής, την πληρότητα κάδων σε απομακρυσμένες τοποθεσίες, την διάρκεια ζωής των κάδων, και όλες εκείνες τις πληροφορίες που προκύπτουν από τις τεχνικές ανάλυσης μεγάλων δεδομένων big data.
Μέχρι στιγμής έχουν κατασκευαστεί και είναι έτοιμη προς χρήση 2 έξυπνοι κάδοι Smartbin και πολύ άμεσα θα τοποθετηθούν σε περιοχές των δήμων Κοζάνης και Βοΐου, προκειμένου να δοκιμαστούν σε πραγματικό χρόνο κι έτσι να καταγραφούν οποιεσδήποτε διορθώσεις και προσαρμογές που ενδεχομένως θα προκύψουν. Ο διαχειριστής του έξυπνου κάδου, 3 φορές ημερησίως λαμβάνει πληροφορίες σχετικά με την πληρότητα του κάδου. Η συγκομιδή των σκουπιδιών από τους έξυπνους κάδους θα γίνεται και πάλι με τα οχήματα συγκομιδής που έχουν στην διάθεσή τους οι δήμοι.
Την κατασκευή του Smartbin ανέλαβε η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με την Sertech Τεχνική Περιβαλλοντική Ε.Ε., ενώ κατά τις δηλώσεις του καθηγητή, τους προσεχείς μήνες θα πραγματοποιηθεί η 1η προσπάθεια μαζικής παραγωγής, με δυνατότητα παραγωγής 150 έξυπνους κάδους για το 1ο εξάμηνο, ωστόσο με μία χρηματοδότηση τάξης 1 εκ.€ θα ήταν εφικτή η αυτοματοποίηση σταδίων κατασκευής, έτσι ώστε να αυξηθεί σημαντικά η δυναμική παραγωγής έξυπνων κάδων.
Τέλος, το έργο υλοποιήθηκε στα πλαίσια ενιαίας δράσης κρατικών ενισχύσεων έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης & καινοτομίας «ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ», με συνολικό προϋπολογισμό 298.325€ , με συγχρηματοδότηση της ΕΕ καθώς και από εθνικούς πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία». Η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται στις 16 Οκτωβρίου.