Ολοκληρώθηκε εντός των προβλεπομένων χρονικών πλαισίων το έργο κατασκευής του φυσικού αερίου, μήκους 170 χιλιομέτρων, μεταξύ Βουλγαρίας και Σερβίας. Το έργο θα παρέχει στο Βελιγράδι πρόσβαση σε εναλλακτικούς προμηθευτές, όπως η Ελλάδα ή το Αζερμπαϊτζάν, ενισχύοντας το ενεργειακό της αποτύπωμα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
“Σημαντικό Βήμα προς την Ενεργειακή Ασφάλεια”
Σερβία και Βουλγαρία εγκαινίασαν το έργο διασύνδεσης φυσικού αερίου μεταξύ Νις και Σόφιας, με ετήσια ικανότητα μεταφοράς 1,8 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων. Η διασύνδεση αυτή μπορεί να καλύψει έως και το 60% της κατανάλωσης φυσικού αερίου στη Σερβία, ενώ η συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν μειώνει την εξάρτηση από τη Ρωσία.
“Συνεργασία Σερβίας, Βουλγαρίας και Αζερμπαϊτζάν”
Ολοκληρώθηκε επιτυχώς η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Νις-Σόφιας, ενισχύοντας τη συνεργασία μεταξύ Σερβίας, Βουλγαρίας και Αζερμπαϊτζάν. Η σύνδεση αυτή παρέχει στο Βελιγράδι νέες πηγές αερίου και ενισχύει την πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές, με τη συνολική αξία του έργου να ανέρχεται στα 85,5 εκατ. ευρώ.
“Ο Ρόλος της στη Διασύνδεση Βουλγαρίας-Σερβίας”
Η Ελλάδα παίζει κεντρικό ρόλο στο έργο διασύνδεσης Βουλγαρίας-Σερβίας, προσφέροντας νέες πηγές αερίου από το Αζερμπαϊτζάν και υγροποιημένο αέριο μέσω του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης. Το έργο αυτό αποτελεί μέρος της ευρύτερης πρωτοβουλίας της ΕΕ, στο πλαίσιο του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου.