Η πολυπλοκότητα των Bitcoins που τα καθιστά όλο και πιο ενεργοβόρα, θα μπορούσε να απεικονιστεί ως μία χώρα που θα βρισκόταν στην 29η θέση παγκοσμίως σε ό,τι αφορά την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα, αν το Bitcoin ήταν χώρα θα κατανάλωνε ρεύμα όσο η Πολωνία, η Αίγυπτος ή η πολιτεία της Νέας Υόρκης.
Έκπληξη προκαλεί η σύγκριση μεταξύ της παγκόσμιας ενεργειακής κατανάλωσης του δικτύου παραγωγής Βitcoin, με αυτήν της Ελλάδας, που αντιστοιχεί με 3 φορές πάνω στην ετήσια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας (σ.σ. το 2019 ανήλθε σε 52 TWh).
Αυτό είναι μία εξέλιξη αναμενόμενη, καθώς η όλο και αυξανόμενη ζήτηση του κρυπτονομίσματος, έχει αποτέλεσμα η ηλεκτρική κατανάλωση του δικτύου του να ανέρχεται σε 150 TWh, δηλαδή περίπου το 0,6% της παγκόσμιας κατανάλωσης σε ηλεκτρική ενέργεια.
Αντίστοιχα για τον μήνα Μάρτιο, η παγκόσμια κατανάλωση ρεύματος ανήλθε στα 129 TWh, ενώ 2 χρόνια πριν, μόλις 61,76 TWh. Είναι εύκολο λοιπόν να καταλάβει κανείς πως το κρυπτονόμισμα έχει τόσο ραγδαία ζήτηση που μόλις μέσα σε 2 μήνες, η κατανάλωση του δικτύου παραγωγής του αυξήθηκε κατά 16%, ενώ αντίστοιχα εντός διετίας κατά 143%. Αυτή η υπερκατανάλωση από την «εξόρυξη» Bitcoin προκάλεσε τον Elon Musk, ιδρυτή και διευθύνων σύμβουλο της Tesla, να ανακοινώσει ότι εφεξής δεν θα δέχεται Bitcoin για την πληρωμή των αυτοκινήτων της.
Μια πιο εμπεριστατωμένη ματιά στον σχεδιασμό του κρυπτονομίσματος, εξακριβώνεται το μεγάλο μέγεθος κατανάλωσης ενέργειας, πολύ περισσότερο λόγω μικρής συμμετοχής των ΑΠΕ. Για παράδειγμα σε περιοχές που για την παραγωγή Bitcoin χρησιμοποιείται «πράσινη ενέργεια», τα κόστη παραγωγής πέφτουν, ωστόσο αυτό αποτελεί προς το παρών εξαίρεση στον κανόνα.
Το κρυπτονόμισμα, από την φύση του σχεδιασμού του, απαιτεί πολύπλοκους μαθηματικούς υπολογισμούς με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών μεγάλης ισχύος σε κλιματιζόμενους χώρους τεράστιων εγκαταστάσεων. Οι εγκαταστάσεις αυτές, οι λεγόμενες «φάρμες» στην γλώσσα των crypto, ηλεκτροδοτούνται από συμβατικές πηγές ενέργειας συνήθως, απασχολούν πολυάριθμο προσωπικό, ενώ ταυτόχρονα ανταγωνίζονται η μία την άλλη. Καθημερινός στόχος σε κάθε φάρμα, να λύσει πρώτη τον αλγόριθμο κρυπτογραφικού κατακερματισμού, με σκοπό το έπαθλο που δεν είναι άλλο από «φρεσκοτυπωμένα» Bitcoins.
Ουσιαστικά, όλη αυτή η τεράστια ενεργειακή δαπάνη των κρυπτονομισμάτων, αφορά την επένδυση σε μηχανολογικό εξοπλισμό. Όσο πιο δυνατός είναι ένας επεξεργαστής, και κατ’ επέκταση πιο ενεργοβόρος, τόσο πιο πολλούς και σύνθετους υπολογισμούς διεξάγει, άρα τόσο πιο πολλά τα κρυπτονομίσματα. Τέλος, σημαντική παράμετρος ως προς το ενεργειακό κόστος παραγωγής Bitcoins, αποτελεί η χώρα στην οποία βρίσκονται οι εγκαταστάσεις, και κατ’ επέκταση η τιμολογιακή πολιτική που εφαρμόζουν οι πάροχοι ενέργειας της εκάστοτε χώρας.
Στην εξέλιξη των Bitcoins, όπως δείχνουν τα στοιχεία, όσο θα αυξάνονται η ζήτηση και οι τιμές, όλο και περισσότεροι θα ασχοληθούν με την «εξόρυξη»-“mining” του κρυπτονομίσματος, και οι miners όπως τους αποκαλούν, θα κληθούν να επιλύσουν γρίφους σε ακόμα μικρότερο χρονικό διάστημα, χρησιμοποιώντας όλο και πιο ισχυρούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, που θα απαιτούν ακόμη περισσότερη ενέργεια, άρα και θα παράγουν ακόμα περισσότερα κρυπτονομίσματα. Ενδεικτικό παράδειγμα της εξέλιξης, η κατανάλωση ενέργειας για την συγκεκριμένη πράξη, σήμερα είναι 66 φορές περισσότερη από αυτή που απαιτούνταν το 2015.
Πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου του Cambridge, δείχνει ότι η Κίνα είναι εκείνη που αντιπροσωπεύει πάνω από 75% της συνολικής «εξόρυξης» σε Bitcoins στον πλανήτη. Κατά τη διάρκεια των βροχερών καλοκαιρινών μηνών, χρησιμοποιεί υδροηλεκτρική ενέργεια, ενώ κατά τους υπόλοιπους μήνες, η παραγωγή Bitcoins γίνεται με άνθρακα.
Βάσει αυτής της έρευνας και λαμβάνοντας ως παγκόσμιο μέσο όρο εκπομπών CO2 αυτόν της Κίνας, προκύπτει ότι οι εκπομπές CO2 από την παραγωγή Bitcoins ξεπερνούν τα 83 εκ. τόνους ετησίως, μέγεθος που αντιστοιχεί σε εκπομπές ίσες με αυτές 55 εκ. αυτοκινήτων ετησίως.
Το μέλλον των Bitcoins δείχνει ότι θα έχει διαρκώς αυξητική τάση, με τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο της παραγωγής τους να αυξάνεται όλο και περισσότερο. Πλέον, κρίνεται επιτακτικό να βρεθούν καθαρότερες μορφές ενέργειες για την «εξόρυξη» Bitcoins, σε διαφορετική περίπτωση ο πλανήτης ακυρώνει σε μεγάλο βαθμό όποια προσπάθεια έχει γίνει για την μείωση των ρύπων και την μετάβαση στην «πράσινη οικονομία», όσο κι αν αυτό σημαίνει πως «πράσινα» Bitcoins, μεταφράζονται σε ακριβότερα Bitcoins. Η «πράσινη» παγκόσμια παραγωγή του κρυπτονομίσματος, δείχνει ότι μάλλον θα καθυστερήσει!