Η επίδραση της μικροκινητικότητας αναδεικνύεται ως σημαντική τόσο στο εσωτερικό όσο και στο διεθνές πεδίο. Ωστόσο, η διαδικασία προσαρμογής απαιτεί ακόμα περαιτέρω εξέλιξη.
Η ταχεία εισροή της μικροκινητικότητας στην καθημερινότητά μας επέφερε προκλήσεις τις οποίες δεν έχουμε ακόμη επιλύσει εντελώς, ακόμα και σήμερα. Στο εξωτερικό, οι μορφές μικροκινητικότητας και τα σχετικά οχήματα έχουν ενσωματωθεί στο τοπίο εδώ και πολλά χρόνια. Για παράδειγμα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, η χρήση ηλεκτρικών πατινιών και εκατοντάδων mobility scooters είναι διαδεδομένη, συνυπάρχοντας αρμονικά με πεζούς και άλλα οχήματα εδώ και δεκαετίες. Ο όρος “Mobility Scooter” αναφέρεται σε μικρά οχήματα με τρεις ή τέσσερις ρόδες που μοιάζουν με ηλεκτροκίνητη καρέκλα, ενώ ο οδηγός κρατά ένα τιμόνι παρόμοιο με αυτό των μοτοσικλετών. Τα συγκεκριμένα οχήματα είναι δημοφιλή στη χρήση από άτομα με περιορισμένη κινητικότητα ή άτομα που δυσκολεύονται να μετακινηθούν μεγάλες αποστάσεις, χωρίς να απευθύνονται αποκλειστικά σε άτομα με αναπηρία.
Κινητικότητα στον Κόσμο: Τάσεις και Προκλήσεις
Τα οχήματα μικροκινητικότητας εξελίσσονται ευκολότερα στο εξωτερικό, χάρη στη ρυμοτομία και την ευαισθησία στα εμποδιζόμενα άτομα που ζουν ανάμεσά μας. Οι νεότερες πόλεις προσφέρουν μεγάλους δρόμους, ράμπες και πεζοδρόμια που ενθαρρύνουν την κυκλοφορία τους, ενώ η διαφορετική νοοτροπία των πολιτών συμβάλλει στη δημιουργία ενός πιο ευνοϊκού περιβάλλοντος. Στο εξωτερικό, οι οδηγοί ηλεκτρικών πατινιών και άλλων οχημάτων διασχίζουν τους δρόμους με ασφάλεια, χωρίς να προκαλούν προβλήματα κυκλοφορίας ή ασφάλειας. Ωστόσο, στην Ελλάδα, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στον τομέα των μεταφορών και το υψηλό κόστος αγοράς και χρήσης των αυτοκινήτων οδήγησαν στη διάδοση των μικρών ηλεκτρικών οχημάτων.
Συνεργασία και Νομοθεσία: Προς μια Νέα Κουλτούρα Μετακίνησης
Η ανάπτυξη της μικροκινητικότητας επιβάλλει την ανάγκη για συνεργασία και νομοθεσία που θα ρυθμίζει τη χρήση των σχετικών οχημάτων. Συγκεκριμένα, ο νόμος 4784/2021 διακρίνει τα Ελαφρά Προσωπικά Ηλεκτρικά Οχήματα σε τρεις κατηγορίες, βάσει της μέγιστης ταχύτητάς τους, προσφέροντας ένα νομικό πλαίσιο για τη λειτουργία τους. Στην Ευρώπη, περίπου 360 χιλιάδες ηλεκτρικά πατίνια κυκλοφορούν, ενώ οι νέες τάσεις δείχνουν αύξηση της χρήσης τους, κυρίως λόγω της πρακτικότητάς τους για τους τουρίστες και τους κατοίκους που κάνουν μικρές καθημερινές μετακινήσεις.
Η ανάπτυξη της μικροκινητικότητας αντιπροσωπεύει μια νέα προοπτική για τη μετακίνηση στις πόλεις μας, ενώ η συνεχής εξέλιξή της απαιτεί συνεργασία μεταξύ των αρχών, των εταιρειών και των πολιτών για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα προωθεί την ασφαλή και αποτελεσματική μετακίνηση για όλους.